Ulrika Lidberg misstänks ha förskingrat mer än 500 000 kronor. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix.
Lidköping

Förskingrade fackets pengar

LO-fackets tidigare ordförande i Lidköping Ulrika Lidberg åtalas nu för grov förskingring. Enligt åklagaren har hon plockat ut över 500 000 kronor från fackets konto och satt in pengarna på sitt eget konto.

Det var för ett år sedan som LO-distriktet i Västsverige fattade misstankar mot hur ekonomin sköttes i LO-facket i Lidköping.

En polisanmälan gjordes mot dåvarande ordföranden, Ulrika Lidberg, som tidigare också varit kassör i facket.

Enligt åklagaren har hon plockat ut över 500 000 kronor från fackets konto och satt in pengarna på sitt eget konto. Detta ska ha hänt under åren 2007 till 2009.

Polisens förhörsledare Tomas Folcke säger till P4 Skaraborg att Ulrika Lidberg har erkänt, men att hon inte har lämnat några förklaringar om vad pengarna har gått till.

Åklagaren skriver i åtalet brottet ska bedömas som grovt eftersom den förra LO-ordföranden har missbrukat sin ansvarsfulla ställning och att gärningarna har skett systematiskt.

I första hand åtalas Ulrika Lidberg för grov förskingring, men åklagaren har också ett alternativt yrkande om grov trolöshet mot huvudman.

Förutom sitt uppdrag som ordförande i LO-facket har hon även varit ordförande för Kommunals sektion i Lidköping. Dessutom har hon haft politiska uppdrag, men hon lämnade alla sina uppdrag i samband med att hon polisanmäldes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".