1 av 2
K3 i Karlsborg idag. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Anna Salmi var ensam tjej idag. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Försvarsmakten

Bara nio kvinnor av 200 sökande

”Kan vara så att tjejerna inte vågar söka”
1:50 min

Idag startade utbildningen för de soldater som på sikt ska anställas inom Försvarsmakten. I Skövde och Karlsborg ryckte nästan 200 soldater in, men väldigt få var kvinnor.

På K3 i Karlsborg var det endast en kvinna bland dom 78 som togs in, Anna Salmi från Stockholm.

– Det känns bra att vara på plats. Det är mycket förväntningar och ovisshet, man vill bara dra igång.

Vad har du för förväntningar?
– Att det ska gå bra, att kroppen och knoppen håller. Jag har länge velat söka till försvarsmakten och i och med den nya förändringen så kändes det aktuellt.

Inget nytt
Anna Salmi är den enda kvinnan bland de 78 soldater som ryckte in i Karlsborg idag. De ska nu genomföra en grundutbildning i tre månader, sedan väntar en provanställning i ett halvår innan det kan bli aktuellt att kontraktsanställas över en fyraårsperiod. Men som det ser ut kommer jämställdheten inte att öka inom Försvarsmakten. För av de 200 inryckta soldaterna i Skövde och Karlsborg är blott nio kvinnor.

– Vi har inte haft särskilt många kvinnliga ansökande tidigare heller, säger Stefan Almström, tillförordnad regementschef på K3 i Karlsborg.

– Det är tråkigt, men det kan vara så att de här kraven är så pass tuffa att tjejer inte vågar söka. Tittar man på rikssiffrorna idag så vill jag minnas att det var cirka 100 kvinnliga soldater på 1100 sökande totalt, så visst, lite klent är det, fortsätter Almström.

Men Anna Salmi är redo för utmaningen.

– Det är en tuff utbildning. Det hänger mycket på styrka och fysik och jag tror att tjejer har ett underläge där, men det vore kul om fler kom hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".