JAS stoppar Grästorps utbyggnad

Bullermattor från JAS-plan från Såtenäs utplånar Grästorps planerade villabebyggelse. Kommunledningen är därmed inringad - för från andra hållet hotar golfspelare.
Politiker och tjänstemän i Grästorps kommun planerar - eller rättare sagt planerade - att centralorten succesivt skulle svälla österut och att bostadsbyggandet i framtiden skulle koncentreras i det så kallade Västölet. Kommunen hade också köpt in ett markområde i Västölet för detta ändamål. Nu tvingas de tänka om - och i en helt annan riktning. För Västölet faller offer för JAS-planens bullermatta. Det ligger rakt under JAS-planens inflygningsled till flygplatsen vid Såtenäs en knapp mil bort. Det är i och för sig ingen nyhet. Men tidigare uppskattningar av ljudet från JAS-planens har pekat på att bullret ligger under 70 decibel, och det är en acceptabel ljudnivå för bostadsbyggande. Men det var teoretiska mätningar som byggde på Viggenplanens framfart, före jul kom bullermätningar från JAS-planens flykt i verkliga livet och där ligger ljudnivån på runt 80 decibel - och därmed sätter lagstiftningen effektivt stopp för Grästorps bostadsplaner åtminstone på Västölet. Kommundirektör Peter Beischer i Grästorp säger till Sveriges Radio Skaraborg att man får tänka om och planera för bostäder i en annan del av centralorten. Däremot kan Västölet fortfarande komma i fråga för industriändamål.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista