Upphovsmannen bakom Fortodol har nu stämts i USA. Foto: Scanpix.
Fortodolskandalen

Nya turer kring skadligt hälsomedel- samarbetet i Sverige fortsätter

"De trodde jag hade cancer"
1:24 min

Fortodolskandalen med naturmedelsjätten Hela Pharma i Falköping i centrum har tagit en ny vändning, när upphovsmannen har erkänt brott i en rättsprocess i USA. Men företaget kommer inte att sluta samarbeta med Kurt Donsbach, eller sluta att sälja hans hälsoprodukter.

För snart två år sedan visade sig kosttillskottet Fortodol innehålla ett värkstillande läkemedel som var skadligt för levern, något som har lett till flera fall av sjukhusvård och även dödsfall.

Annika Strömberg från Lidköping är en de drabbade.

– De sa att jag var gul på kroppen. Jag hade fruktansvärt ont. Den andra dagen sa läkarna att de trodde att jag hade cancer. Det sjönk in och jag tänkte: Nu är det så här det ska sluta.

Förundersökningen lades ner
Så småningom släppte myndigheterna ärendet, och en förundersökning mot företaget Hela Pharma har lagts ned. Anledningen var att det inte gick att bevisa att de kände till att produkten var förgiftad.

– Det vi har haft är en förundersökning om Hela Pharma har känt till, eller borde ha känt till, att det fanns fanns Nimesulid i det här läkemedlet. Och det kan jag inte bevisa att de har gjort, säger åklagaren Karin Lundström-Kron.

Åklagaren har alltså prövat om det gick att bevisa om Hela Pharma vetat om att deras produkt var förgiftad. Det har inte gått, eftersom de kontroller som den här typen av företag är skyldiga att göra, inte visar särskilt mycket.

Skäl att ändra regelverket
Nu anser hon att det kan finnas skäl att förändra regelverket när det gäller liknande produkter.

- Det kanske skulle finnas bättre koll, men jag vet inte hur de skulle se ut, och jag är inte insatt i det, säger Karin Lundström-Kron.

När bandspelaren är avstängd säger åklagaren att hon upplever att det egentligen går att stoppa i vad som helst, därför att kosttillskott till största delen styrs av livsmedelslagen.

Erkände preparerat läkemedel
Trots att förundersökningen lades ner har rapporterna från flera drabbade fortsatt. Men i en rättsprocess i USA mot upphovsmannen till Fortodol, Kurt Donsbach, så har han nu erkänt att han preparerat naturmedel med samma skadliga ämne, nimesulid, som hittades i Fortodol.

75-årige Kurt Walter Donsbachs erkännande är ett försök att slippa ett långt fängelsestraff.

Men hans erkännande påverkar inte beslutet att lägga ner förundersökningen i Sverige.

- Den förundersökningen som är här går ju ut på vilket ansvar Hela Pharma i Sverige har, inte vad den som har tillverkat preparatet i USA har gjort, säger Karin Lundström-Kron.

"Jag som drabbad får driva detta själv"
Annika Strömberg, som var sjukskriven i månader efter förgiftningen, önskar att det hade funnits mer hjälp att få, och att också de som sålt medlet i Sverige ställs till svars.

--Det är jag som är drabbad som får driva detta själv. Jag tycker att förundersökningen lades ned på ett mycket tidigt stadium. Man borde titta på detta i framtiden.

Hela Pharma i Falköping kommer inte att sluta samarbeta med Kurt Donsbach, eller sluta att sälja hans hälsoprodukter.

– Nej, det är en tvist som amerikanska rättsväsendet har med Kurt Donsbach, och som har pågått väldigt länge. Även om han har sagt sig skyldig så är det fortfarande en tolkningsfråga. Det är viktigt att vänta på vad man fäller för dom, säger Katarina Enlund, marknadschef på Hela Pharma.

Fortodol har bytt namn till Fortodol S, och tillverkningen har enligt Hela Pharma flyttats till Sverige.

Tidigare rapportering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".