1 av 2
Ju äldre våra husdjur blir, desto större risk att de drabbas av åldersrelaterade sjukdomar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Veterinär Eva Gustavsson har träffat hundar med sjudomen. Foto:Torbjörn Nilsson/P4 Skaraborg, Sveriges Radio.
Husdjur

Hundar kan drabbas av alzheimer

”Hjälper det med medicin, varför inte prova?”
1:29 min

Hundar kan, precis som människor, kan drabbas av Alzheimers sjukdom. Kunskapen om det är relativt ny och inte så känd bland djurägare.

Även om alzheimers bland hundar är relativt okänt för hundägarna har man talat om det i veterinärkretsar i ca tio år.

Veterinären Eva Gustavsson har träffat hundar med sjukdomen.

- Jag kan ta ett exempel: Igår mötte jag en 16 år gammal tax, som förmodligen har detta. Den vankar fram och tillbaka, den har ingen uppfattning om den kissar inne eller ute. Den visar heller ingen glädje över att möta matte.

Ålderskrämpor även bland djur
I och med att vi tar bättre hand om våra husdjur har deras levnadsålder blivit högre, och precis som hos människan så drabbas gamla hundar av minnesförlust, förvirring och depression, som är typiska symptom för alzheimer.

- Vi är duktigare veterinärmedicinskt på att hålla hundarna vid liv längre, och då kan det utvecklas sådana här saker.

Bland djurägare är detta tämligen okänt, men i veterinärkretsar har Alzheimers sjukdom hos djur varit känt i omkring tio år, och det finns till och med medicin mot sjukdomen - samma som används på människor.

"Varför inte prova?"
Eva Gustavsson tycker att hon och hennes kolleger har ett ansvar att sätta gränser för hur långt djurägare ska gå i att behandla sina åldrande djur.

– Det gäller ju för oss veterinärer att ibland tillråda att man inte behöver vara ledsen om du avlivar din hund till följd av alzheimer.

Men det kan också finnas en poäng med att ge gamla husdjur behandling.

– Hjälper det med ett foder, ja då är det ju relativt enkelt. Hjälper det med medicin, varför inte prova? Om andra funktioner är ok, säger Eva Gustavsson.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".