"Man ska vara väldigt skeptisk"

Om man äter kosttillskott eller andra naturmedel måste man räkna med att de kan vara skadliga. Det menar Läkemedelsverket efter P4 Skaraborgs rapportering om kosttillskottet Fortodol, som människor har fått leverskador av.

Man ska inte heller räkna med att ansvariga ställs till svars.

- Tyvärr kan sånt här förekomma ute på marknaden, så man ska vara väldigt skeptisk till att pröva sådant som inte är kontrollerat, som inte är godkänt av någon myndighet, säger Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket.

Efter den första larmrapporten för snart två år sedan, där Läkemedelsverket varnade för Fortodol, lämnades ärendet över till polisen. Där låg det sedan till för ett par månader sedan innan ärendet las ner.

Fel gick inte att bevisa
Förundersökningen innehöll i stort sett de labbrapporter som Läkemedelsverket gjort, och ett beslut om att det inte gick att bevisa att företaget Hela Pharma i Falköping hade gjort något fel.

Under tiden fortsatte människor att höra av sig till Läkemedelsverket, och antalet bekräftade förgiftningar växte till ett 20-tal. Men trots omfattningen och ett stort mörkertal, och trots dödsfall, något som inte hänt tidigare, så kan Läkemedelsverket idag bara beklaga det som hänt.

- Jag förstår ju de personer som har drabbats av biverkningarna, att de är upprörda. Och det är naturligtvis någonting som inte heller accepteras av oss, säger Barbro Gerdén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".