Peter Johansson är orolig. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio
URANBORRNING

Länsstyrelsens ja upprör markägare

1:54 min

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gett klartecken för provborrningar i norra Billingen. Men nästan alla markägarna tänker fortsätta ta strid emot borrningarna.

Länsstyrelsens ja till provborrning innebär att det är ett hinder mindre i vägen för det kanadensiska företaget som vill undersöka uranhalten i norra Billingen. Totalt är det 17 platser i Skövde och Skara kommun som är akutella för provborrning.

Ett ingrepp som landsskapsarkitekten John Dagobert på länstyrelsen menar inte kommer bli mycket större än ett hål lika litet som en toapapperrulle.

– Det är ett litet borrhål. Någon större påverkan på naturmiljön blir det inte.

Lång väg kvar
I och med att markägarna säger nej till provborrningar så måste företaget, trots länsstyrelsens ja, vända sig till Bergsstaten som kan tillåta att borrningar mot markägarnas vilja. Sedan är det en mycket lång väg kvar ifall företaget skulle vara intresserat av att börja bryta, och då måste en ny ansökan lämnas in hos länsstyrelsen.

– Det är en helt annan process och ett helt annat ingrepp i naturen.

Jens Prytz

Jens Prytz

0500-77 30 17
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista