Katarina Ekstedt driver butik i Tibro och hon vill att korthanteringen ska bli billigare. Foto:Sten Lillieström/ P4 Skaraborg Sveriges Radio
Tibro

Handlare vill ha lägre kortavgifter

Butiksägare om kortavgifter
1:30 min

Efter samarbetet i Tibro mellan flera banker och handlare för att minska kontanthanteringen, så hoppas nu handlare att avgifterna för kortbetalningar ska sänkas.

Avgifterna för korthantering har sjunkit, men många handlare tycker fortfarande att de inte ska betala alls - för att kunna ta betalt med kort.

– Vi jobbar ju gemensamt med bankerna så jag hoppas att vi får något tillbaka på det, säger Katarina Ekstedt som driver en klädbutik i Tibro.

Handlare, kommun, polis, och tre banker har samarbetat för en minskad handel med kontanter.
En högre säkerhet, och en billigare kontanthantering är de främsta anledningarna.

Fler använder kortet
Joakim Gerhardsson från Swedbank är nöjd med resultatet, som betytt att tretton procent fler Tibrobor använt kortet.

Men han har svårt att ge handlarna något besked om varför det inte är den dyra kontanthanteringen som beläggs med avgifter istället för de betydligt billigare korten.

– Jag har inte mandat att justera det, men det är klart att kontanttransaktioner och kostnader för det är stigande för både banker och butiker. Allting vi kan göra för att minska de kostnaderna är ju självklart till gagn för oss alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".