Ortopedköer ska kortas med extra miljoner

Patienter till ortopedikliniken i Skaraborg har idag tre års väntetid, ett svenskt rekord i den typen av vårdkö.

Men nu får Skaraborgs sjukhus ett år på sig att kapa köerna till en rimligare väntetid på tre månader. Å en nyckelroll i det arbetet blir att öka antalet magnetröntgenundersökningar med 500 stycken.

Genom att jobba över på vardagar och helger så ska flaskhalsen med magnetröntgenundersökningar elimineras.

Alla patienter behöver kanske inte hamna på operationsbordet. Politikerna tror - hoppas är kanske en riktigare benämning - att det finns ett stort mörkertal i väntelistan, man misstänker att i dagens stressade vårdapparat så skickas patienter rutinmässigt vidare till nästa steg i vårdkedjan, människor som söker läkare för knä eller höftvärk eller andra ledproblem skickas med automatik vidare till ortopedkliniken som skjutsar dom vidare till magnetröntgen. Nu satsar alltså Skaraborgs sjukvårdspolitiker  1,5 miljoner kronor extra i hopp om att  undersökningarna ska sålla bort alla ”onödiga” patienter för annan behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista