Stiftet mjuknade efter kritik från församlingarna?

De senaste årens tuffa sammanslagningar av pastorat inom Skara Stift har väckt en del missnöje ute i församlingarna. Folke Elbornsson, präst i Slöta Församling utanför Falköping, misstänker att det är därför stiftet nu väljer en mjukare linje när det gäller församlingssammanslagningar, och låter Slöta vara kvar som en liten egen församling.

- Det har funnits mycket missnöje med tidigare sammanslagningar. Därför tror jag man valt en mer demokratisk linje, säger Folke Elbornsson i Slöta.

Enligt kriterier från kyrkomötet 1999 skall en församling ha en egen kyrkolokal, ett kyrkoråd samt ha gudstjänster varje vecka helst söndagar. 52 församlingar i Skara Stift som inte uppfyller kraven, har sökt och fått dispens från att slås samman till större församlingar.

Slöta är en av de församlingar som fått dispens. Det gläder inte bara församlingsmedlemmarna, utan även släktforskare, som får det besvärligt när församlingar slås ihop och byter namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista