Logopederna Annika Brämerson och Julia Heidbrink är oroade över de långa köerna på logopedenheten. Foto: Linnea Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio
SJUKVÅRD

Lång väntan för att få träffa logoped

"Vårdgaranti finns inte på himlen"
1:37 min

Fortfarande får barn vänta länge på att få professionell hjälp med sina tal- och språksvårigheter. Väntan på att få komma till en logoped på Skaraborgs sjukhus kan vara upp till sju månader - trots att mer personal nu anställts och väntetiderna minskats.

Annika Brämerson, som är chef på logopedenheten på Skaraborgs sjukhus, är medveten om att väntetiden fortfarande är ett problem.

– Väntetiderna har minskat, men mer kan göras. Vårgaranti finns inte på himlen för oss än... Det är långt kvar dit.

I våras kunde familjer med barn som behövde träffa logoped få vänta i upp till ett år.

Mer personal på enheten
Med hjälp av en ny tjänst, en årsanställning och en vikarie, har köerna kortats något under vintern. Väntetiden är nu sju månader för barn och något kortare för strokepatienter.

Julia Heidbrink, logoped på Kärnsjukhuset i Skövde, träffar dagligen patienter som väntat länge och berättar att väntan är svår för många.

– Vi har fått ta emot föräldrars frustration och nästan bett om ursäkt för att de fått vänta länge. Vi tar emot remisser där vi ser att det gått lång tid sedan de skrevs. Och föräldrar känner inte igen det som beskrivs i remissen för det har gått så lång tid. Det här är fruktansvärt och innebär stora svårigheter i skolan och i samhället.

Ont om logopeder
Trots extra anställningar har Skaraborgs sjukhus fortfarande få logopeder, jämfört med övriga landet berättar Annika Brämerson. Nu hoppas hon på ytterligare förstärkning på den fronten.

– Jag tror att man på högre nivå och inom politiken fått upp ögonen för logopedin och vad den innebär - till viss del i allafall. Så det finns väl hopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".