Eje Olofsson från Gullspång fortsätter att elda i sin kamin trots eldningsförbud. Foto: Torsten Gabrielsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Gullspång

Fortsätter elda trots förbud

"Inspektören går igenom hela kåken"
1:41 min

Några villaägare i Gullspång fortsätter att elda i sina eldstäder, trots att de fått eldningsförbud. Enligt lagen ska villor med aktiva eldstäder ha regelbunden brandinspektion. Men i Gullspång vägrar en del villaägare att släppa in inspektören.

Sedan 2003 har privatpersoner kunnat sota och se efter sina skorstenar och eldstäder själva, istället för att en sotare gör det.

Det enda som krävs är ett godkännande från kommunen, och att en fackman sedan gör regelbunden brandinspektion i bostaden.

Eje Olofsson och fyra andra Gullspångsbor har fått sina godkännanden indragna, eftersom de inte vill släppa in inspektören.
De menar att kontrollerna sker för ofta, i Ejes fall vartannat år, och att det är ett intrång i deras hem.

– Han går igenom hela min kåk! Sovrum, garderober, allting!

Är det inte en trygghet att en fackman kommer hit och ser över din anläggning, så att inte huset brinner ner?

– Du... jag eldar inte i min anläggning om jag vet att den är dålig!

Men Göran Anderberg, räddningschef i östra Skaraborg, tar inte hänsyn till det.

– Enligt lagen så har vi också kravet på brandskyddskontrollen, det innebär att man utövar myndighet helt enkelt, man har rätt att kontrollera.

Vill välja själv
Men det är inte bara intrånget från brandinspektionen som Eje Olofsson misstycker om sig, han menar även att han borde ha rätt att välja VEM som ska utföra inspektionen, om han nu måste underkasta sig en sådan.

Såsom det ser ut idag så väljer räddningstjänsten i östra Skaraborg om inspektionen ska utföras av egen personal eller av entreprenör, detta omges inte av lagen om offentlig upphandling och kunden, dvs villaägaren, kan inte välja varifrån han eller hon ska köpa tjänsten.

– Kommunen betalar inga pengar till skorstensfejarmästaren, utan han debiterar kund.
Därför är det ingen upphandling av tjänst från kommunens sida, säger Göran Anderberg.

Kan man inte tycka att det är lite konstigt att man som kund inte får välja vem man köper tjänsten av?

– Ja, men å andra sidan så är det lagstiftaren som säger att kommunen ska göra det här, kommunen har ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".