1 av 2
Ingemar Linusson, fastighetschef i Skövde kommun. Foto: Henrik Jansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
En alltför dålig akustik gör att vanliga ljud förvandlas till oväsen på många skolor och förskolor. Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX.

Kräver mindre oväsen runt barn

"Pengarna är begränsade så vi åtgärdar de akuta problemen"
1:13 min

Ljudmiljön i landets skolor och förskolor är så dålig att över hälften av lärarna har svårt att höra vad eleverna säger. I Skövde finns en medvetenhet om problemen men bara pengar till akuta åtgärder.

I skolor och förskolor är det inte ovanligt med genomsnittliga ljudnivåer på 70 decibel, vilket är jämförbart med många verkstadsindustrier. Det visar undersökningar som presenterats på en ljudmiljökonferens i Skövde

Orsaken är oftast att lokalerna har dålig akustik. Det gör att vanliga ljud förvandlas till ett påfrestande oväsen. 

– Vi får in diverse klagomål från skolor och förskolor som upplever att de har en problematisk ljudmiljö. Det är den mest utsatta miljön när man kanske har 30 barn eller ungdomar i samma lokal, säger Ingemar Linusson, fastighetschef på Skövde kommun.

Kan ge sömnproblem
På Skövde kommun jobbar man framför allt förebyggande för att motverka dåliga ljudmiljöer.

– Det är när vi bygger om och bygger nytt som vi särskilt fokuserar på detta. Sedan måste vi även se till att det fungerar på äldre skolor förstås. De värsta fallen får vi bygga bort, säger Ingemar Linusson.

Andreas Karlstedt, hörselingenjör, berättar att man kan bli stressad och få sömnproblem om man utsätts för mycket störande ljud. Han tycker att arbetsplatserna borde göra mer för att förbättra ljudmiljön.

– Det går alltid att göra mer, så är det ju. Jag tror att man glömmer bort problemen och att de inte är särskilt prioriterade emellanåt, säger Anders Karlstedt.

Vill skärpa lagen
 – Pengarna är ju begränsade så det är de akuta problemen som vi får åtgärda. Man hade velat se en längre, långsiktig strategi för att gå över även de lokaler där personal inte klagar. Men de resurserna har vi inte, säger Ingemar Linusson.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) vill att kommunerna ska tvingas vidta fler åtgärder. Ulf Ohlsson på HRF vill göra detta genom skärpta lagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".