Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Tvekar om stöd till Multikulti

Uppdaterat torsdag 3 februari 2011 kl 15.55
Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 12.08
Arvsfonden: ”Vi har begärt pengarna tillbaka”
(1:31 min)
1 av 2
"Vi har krävt pengara tillbaka", säger Hans Andersson. Arvsfondens ekonomiska stöd till Multikulti hänger i luften efter att förningen satsat 50 000 kronor på en dykresa. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.
2 av 2
Joseph Mbumba, ordförande i styrelsen för Södra Ryd FC. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Skövdeprojektet Multikultis fortlevnad hänger i luften. Bidragsgivaren Allmänna arvsfonden kräver pengarna tillbaka efter att Multikulti skickat en person på dykutbildning till Thailand.

Det är fotbollsklubben Södra Ryd FC som driver projektet Multikulti, som startats för att motverka segregation och skapa meningsfull sysselsättning för unga. 

Nyligen upptäcktes att föreningen betalat nästan 50 000 kronor för att skicka en person på en sexveckors dykresa i Thailand. Revisorn och Allmänna arvsfonden reagerade direkt: 

– Vi tyckte att det hamnade tydligt utanför. Projektet som sådant går ut på att stötta och skapa aktiviteter för ungdomarna som grupp, inte att satsa på enskilda personer, säger Hans Andersson, kanslichef på Allmänna arvsfonden.

"Kändes rätt"
Det var en styrelseledamot för Södra Ryd FC som åkte på resan. Han skulle efter att ha fått sitt dykarcertifikat starta eget och bygga ett akvarium i Skövde. Tanken var sedan att han skulle utbilda ungdomar i dykning.

– Vi tyckte att det var rätt eftersom han skulle kunna anställa fem eller sex stycken och utbilda dem med hjälp av utbildning. Det tyckte vi var rätt, säger  Joseph Mbumba, ordförande i styrelsen för Södra Ryd FC.

Kräver åtgärder 
Arvsfonden stöttar årligen särskilda projekt med omkring 500 miljoner och det är sällan som det upptäcks att pengar gått till fel saker.   

Enligt Arvsfonden borde Södra Ryd FC:s styrelse ha vetat bättre än att finansiera en enskild persons utlandsresa. 

Nu riskerar projektet ett kraftigt bakslag, om det skulle bli så att pengarna för det tredje årets verksamhet dras in. 

– Nu har vi begärt att pengarna ska återbetalas och att de ska redovisa vilka rutiner de har för att sådant här inte ska hända igen, säger Hans Andersson. 

Därefter, den 23 februari, ska Allmänna arvsfonden besluta om de kommer att fortsätta att stötta Multikulti eller inte.

Backar
Joseph Mbumba hoppas på fortsatt stöd. Han tycker fortfarande att pengarna var rätt satsade eftersom det kunde lett till möjligheter för sysslolösa ungdomar, men förstår att regler är  regler:

– Vi accepterar att vi har gjort fel. Men man kan inte bara se felen som vi har gjort utan även det som varit positivt för Skövde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".