Två danska finansiärer anser att de blve lurade att tro att Köpstaden var lönsam. Nu stämmer de den förre vd:n Peter Bjerregaard. Foto: Linnéa Frimodig/SR Skaraborg.
Förlustaffär blir rättssak

Trodde att Köpstaden var en kassako

"Många av lokalerna var ju tomma"
1:50 min

Turerna kring konkursen av Köpstaden för drygt ett år sen får nu ett rättsligt efterspel. Två danska finansiärer anser sig ha blivit lurade att tro att Köpstaden var lönsam och stämmer därför den förre vd:n Peter Bjerregaard. 

Svend Erik Skydt och hans kollega investerade tillsammans 30 miljoner kronor i Köpstaden när det danska bolaget IFH Properties med advokaten Peter Bjerregaard i spetsen köpte Köpstaden 2007. De 30 miljonerna utgjorde en knapp tredjedel av den totala köpesumman på 95 miljoner kronor. 

Ganska snabbt efter köpet stod det klart Köpstaden var övervärderad och inte hade någon framtid, enligt Svend Erik Skydt: 

– En månad efter köpet fick vi veta att det var många lokaler där som var tomma. Enligt den information som vi fått skulle de ha varit uthyrda, säger han.

Vill ha tillbaka 30 miljoner 
Svend Erik Skydt anser att Peter Bjerregaard inte kontrollerade uppgifterna om verksamheten i Köpstaden tillräckligt. 

Köpstaden gick i konkurs 2009. I somras köpte Skara Sommarland konkursboet för runt 15 miljoner kronor, alltså 80 miljoner mindre än vad IFH Properties betalat för Köpstaden några år tidigare.  

Peter Bjerregaards skuld i det hela ska nu avgöras i dansk domstol. De båda finansiärerna har stämt honom på 30 miljoner kronor. Senast i mitten av februari ska han ha gett sin version. Svend Erik Skydt hoppas få tillbaka pengarna han har förlorat: 

– Jag hoppas ju att vi får tillbaka pengarna för investeringen, eller i alla fall delar av dem. 

P4 Skaraborg har sökt Peter Bjerregaard utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".