1 av 2
Ulf Lindholm, skadechef Länsförsökringar Skaraborg. Foto: P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Kakelugn. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Okontrollerad eldstad kan stå dig dyrt

"Man kanske inte får nån ersättning alls"
1:22 min

En brand orsakad av eldning i en panna eller i en öppen spis som inte godkänts av en brandinspektör kan bli en dyr historia. Husägaren kan helt gå miste om försäkringspengar.

Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg, säger att konsekvenserna blir kännbara.

– Man drabbas av reducerad ersättning. I de allvarligaste fallen kan det bli så att det inte blir någon ersättning alls.

Tidigare har P4 Skaraborg rapporterat om några villaägare i Gullspång som inte vill släppa in brandinspektörer i sina bostäder.

Trotsar svensk lag
Inspektionerna känns som ett intrång, menar de, och inspektionerna görs för ofta. De fortsätter att elda, trots att deras eldstäder inte godkänts och trots att de bryter mot lagen.

Skadechef Ulf Lindholm har aldrig hört talas om att brandinspektören stoppats på tröskeln, men säger att han hört talas om flera bränder i Skaraborg, som orsakats av kaminer som inte godkänts.

– Myndigheten har ju talat om hur ofta man ska göra de här brandinspektionerna, så jag tycker att man ska följa den lagstiftning som vi har.

Utan försäkringspengar
I de här fallen handlar det om kaminer, pannor, kakelugnar eller öppna spisar som överhududtaget inte varit registrerade hos kommunen. Följden har blivit att ägaren fått ut färre eller inga försäkringspengar alls.

– Har man detta mot sig, att man inte har en godkänd anläggning, kommer man få det lite jobbigare helt enkelt, i skaderegleringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".