Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HÄLSA/OMSORG

Äldrevården inte säker hävdar forskare

Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 09.26
"Personalen har inte mer än gått ut gymnasiet"
(1:37 min)
Forskaren Karin Josefsson. Foto: Camilla Karlsson P4 Skaraborg

Vården av äldre är krävande och personalen behöver specialutbildning. Men det råder en enorm brist säger forskaren Karin Josefsson som skrivit en rapport om problemet.

Rapporten har gjorts på uppdrag av Vårdförbundet och Svensk Sjuksköterskeförening, och presenterades på torsdagen för sköterskor och politiker från Skaraborg.

Rapporten består av tio punkter som skulle garantera de äldres säkerhet inom vården.

Brist på specialkunskaper
Grundproblemet är bristen på specialister, och det är inte ovanligt att äldre vårdas av personal utan tillräcklig utbildning,  menar forskaren Karin Josefsson.

– Det är oerhört komplicerat att behandla flera olika sjukdomar. Så konsekvensen av för låg kompetens eller avsaknad av kompetens i hemsjukvården och äldreomsorgen är helt enkelt inte patientsäkert.

Chatrine Gerhardsson jobbar inom hemsjukvården i Hjo kommun och hon har märkt av problemen med bristande kompetens.

– Det är kanske personal som är outbildad, det kommer mycket personal som inte har mer än gått ut gymnasiet och ska lära sig att jobba med hemsjukvård hos svårt sjuka. Det är jättemycket att lära in.

Studieuppmuntran saknas
Lösningen på de flesta problem som finns inom hem- och äldrevården stavas utbildning, menar Karin Josefsson. Och utbildningarna finns - men problemet är att det inte ställs några krav på att personalen ska ta del av dem, säger hon.

– Jag tror att arbetsgivaren många gånger inte begriper vad sjuksköterskan kan och vad hon kan göra mer om hon får en specialistkompetens. Och det måste kommunerna efterfråga.

Men i det dagliga arbetet tycker Chatrine Gerhardsson inte att det finns tid för vidareutbildning och kompetensutveckling.

– Nej, det finns det ju inte tid för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".