Kriminalinspektör Pelle Jenvén vägrar ge upp hoppet om att hitta Helena Anderssons gärningsman. Foto: Jens Prytz / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Mariestad

20 tips om Helenafallet

”Några tips kan vi arbeta vidare med”
1:41 min

Uppmärksamheten i SVT:s Veckans brott har gett polisen ett 20-tal tips gällande Helena Anderssons försvinnande i Mariestad för snart 19 år sen. Inget av tipsen bedöms dock vara hett.

Det var i förra veckan som SVT sände ett inslag om Helena Andersson i programmet Veckans brott. Den då 22-åriga Helena Andersson försvann spårlöst efter en festkväll i Mariestad natten till den 14 juni 1992. 

– Jag är övertygad om att jag flåsar den här gärningsmannen i nacken nästan jämt, sa krimialinspektör Pelle Jenvén i programmet.

Tips i papperskorgen 
Förhoppningen var att inslaget skulle leda till ett tips som kunde leda den nästan 19 år långa utredningen framåt. En vecka och ett 20-tal tips senare har det inte hänt. 

– Någon direktverkan har jag inte sett ännu, men i några fall har vi fått tips som vi kan arbeta vidare med. Andra måste vi nog lägga i papperskorgen, säger Pelle Jenvén.

Ingen utpekad
Tipsen har mest handlat om uppgifter som polisen känt till sedan tidigare. De har enbart handlat om omständigheter, ingen person har utpekats.

Kriminalinspektör Pelle Jenvén ska nu följa upp ett par av tipsen mer noggrant, men han saknar fortfarande den avgörande pusselbiten.

– Jag kommer inte att tappa hoppet. Så länge det finns bearbetningsbart material så hoppas jag att vi ska klara upp det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".