Den misstänkte pappan förs in i rättssalen. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
Misstänkt spädbarnsmisshandel

"Chansen god för fällande dom"

”Han är oförstående till anklagelserna”
1:52 min

Den 23-åriga mannen från Töreboda som misstänks ha orsakat sitt spädbarn allvarliga skador, står idag inför rätta åtalad för bland annat synnerligen grov misshandel.

I morse inleddes rättegången mot 23-åringen som bland annat anklagas för att vid ett flertal tillfället brukat våld mot sitt spädbarn. Barnet har fått allvarliga skador som kan bli bestående.

– Som jag uppfattar situationen så handlar det om en person som är i en mycket stressad och pressad situation. En person som inte lyckas få sitt barn att sluta gråta, sluta skrika och då blir det på det här sättet till slut, säger åklagare Mats-Olov Johansson, som tror på en fällande dom.

– Straffvärdet ligger väl över minimistraffet på fyra år, skulle jag väl vilja säga, eftersom det är fråga om våld vid flera tillfällen.

Hur bedömer du chanserna till en fällande dom?
– Jag anser att chansen är god för en fällande dom.

Allvarliga skador
Enligt rättsintyget handlar det om allvarliga skador som spädbarnet har fått genom att vid flera tillfällen utsatts för kraftigt våld. Hjärnvävnadsskador, flera brunta revben och benbrott har konstaterats. Skador som lett till andningssvårigheter, kräkningar och krampanfall. Misshandeln ska enligt åtalet ha skett både i hemmet och när barnet varit inlagt på sjukhus. Mannen åtalas även för att misshandlat och ofredat barnets mamma, något han delvis erkänner men han nekar till att ha misshandlat sin son enligt advokat Tomas Algons.

– Det är två rena olyckstillfällen då pojken kan ha fått någon skada, men det verkar inte handla om sådant våld som beskrivs i rättsintyget, så det är han väldigt oförstående till, han förnekar det.

Det är ju väldigt svåra skador det handlar om, vad säger han om det?
– Ja, han vet ju inte. Han kan ju inte spekulera och hitta på någonting här utan han beskriver hur han har haft hand om pojken när han har haft honom. Pojken har ju varit hos andra personer mer tid än han varit hos pappan, säger advokaten Tomas Algons.

Förhandlingarna fortsätter hela dagen, och kommer att avslutas imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".