Peter, Nina, Hugo och Måns Svanström Björkman väntar på Sahlgrenska i Göteborg. Foto: Linnéa Frimodig P4 Skaraborg Sveriges Radio
HJO

Måns vill prata som kompisarna

"Två år är länge för en liten pojke..."
1:40 min

Sexårige Måns Svanström i Hjo har ett litet hål i gommen som gör det svårt för honom att prata. För två år sedan fick han en remiss till logopeden på Kärnsjukhuset i Skövde för att få hjälp med sina talsvårigheter. Väntan har varit lång för den lilla pojken och hans familj...

P4 Skaraborg träffade Måns och hans föräldrar under ett besök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

I vår kan det äntligen vara dags för operation i gommen, berättar pappa Peter Björkman. Men det har varit en lång väntan, säger han.

– Två år för en liten pojke, det är klart att det är lång tid. Vi hoppas att operationen blir av innan han börjar skolan.

Undersökningen görs i Göteborg
Måns Svanström leker i väntrummet på röntgenavdelningen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Han har just träffat tandläkare och logoped som filmat och röntgat hans gom, vilket är en del av en undersökning som inte går att göra på sjukhusen i Skaraborg.

Lille Måns låter inte som andra barn när han pratar, eftersom ett litet hål i hans gom gör att luft pyser ut, förklarar pappa Peter Björkman.

– Han får säga ett par specifika ord för att få fram det här nasala ljudet han har, och så filmas det.

Måste skapa sina egna ljud
Måns mamma Nina Svanström vet hur krångligt det är för honom att prata.

– Han formar munnen på ett annat sätt för att få fram ljud som låter ungefär så som det ska låta. Men det blir inte riktigt bra ändå. Han får hitta egna vägar för att få fram bokstäverna.

I april för två år sedan fick Måns Svanström en remiss till logopeden för att få hjälp med sina talsvårgiheter. Men först i somras fick han träffa en logoped som skickade honom vidare till Sahlgrenska sjukhuset.

Nu hoppas familjen att sexåringen hinner får en gomoperation innan han börjar skolan.

– De frågar ju honom varför han pratar så konstigt och lustigt, och när han kommer upp i skolåldern blir det väl ännu mer så.

Nina Svanström är hoppfull när hon tänker på vad operationen kan göra för skillnad för sonen.

– Han kommer att få ett helt nytt språk!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".