Mordrättegång inledd i Skövde

Det var en tragisk historia som rullades upp i Skövde tingsrätt på måndagen. En berättelse som slutade med att en kvinna knivdödades av sin 48-årige sambo och två små barn blev moderlösa.
Åklagaren menar att mannen gjort sig skyldig till mord genom att ha tilldelat sin sambo 22 knivhugg. Mannen säger sig inte minnas att han dödat henne.

Den 48-årige mannen förnekar inte själva dådet den 27 april i år då han i ett raserianfall utdelade 22 knivhugg mot sin dåvarande sambo i parets säng i Södra Ryd i Skövde. Han har dock bara fragmentariska minnen av själva händelsen, han minns att han grep tag i kniven och han har också vaga minnesbilder av att kvinnan försökte rulla över till andra sänghalvan samt av att han själv ringde till polisen för att de skulle hjälpa honom få tag i ambulans.

Polisen hittade sedan kvinnan svårt blödande ute på balkongen till lägenheten. Hon avled senare av sina skador.

Historien började när mannen, som är av utländsk härkomst, kom till Sverige i början av 1990-talet. I Malmö träffade han kvinnan som var från Skövde och paret hade sedan en fungerande parrelation i närmare fem år.
Men för dryga halvåret sedan flyttade paret med sina två barn till kvinnans hemort i Skövde och där började relationen sakta men säkert brytas sönder. Kvinnan tog upp sin gamla sociala bekantskapskrets medan den 48-årige mannen tvärtom blev allt mer isolerad och kände ett utanförskap.

- Jag hade inga vänner, ingen att umgås med utom mina barn, berättade han gråtande för rättens ledamöter.

Natten till den 27 april kulminerade det spända förhållandet i ett våldsamt raseriutbrott som slutade med att kvinnan dödades och mannen nu står åtalad för mord. Rättegången fortsätter i morgon, tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".