Foto: Erik Yngvesson/Scanpix
Länsstyrelsen utreder

Varg kan planteras in i Skaraborg

”Tiveden men inte längre söderut”
1:50 min

Länsstyrelsen ska nu tillsammans med en rad organisationer undersöka ett antal områden där man i framtiden kan tänka sig att förstärka vargstammen. Redan i höst bli aktuellt för inplantering av varg.

Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram två områden i varje län där det kan bli aktuellt att plantera in vuxna vargar. Även två vargrevir där valpar ska placeras ut ska tas fram, men en utsättning av valpar kan tidigast bli verklighet nästa år då det krävs en sändarförsedd vargtik i länet, något som för tillfället saknas i Västra Götaland.

Vargar från Ryssland
Men vuxna vargar kan alltså planteras in i Tiveden redan till hösten om området anses lämpligt och då kan det bli så att vargarna importeras från Ryssland.

– Det kan sträcka sig till norra Skaraborg men inte längre söderut, säger Robert Johansson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hur tror du reaktionerna kommer bli?

– Det är nog blandade känslor kan jag tänka.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".