1 av 2
Demonstranter utanför parlamentet i Kairo. Foto: Mohammed Abou Zaid/Scanpix
2 av 2
Christian Bjering hemma i svenska snön. Foto: Camilla Karlsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
VARNHEM/EGYPTEN

Hemma från oroligheternas Egypten

"Jag var jätteorolig!"
1:23 min

Efter oroligheterna i Egypten har nu många av de utlänningar som befann sig i landet evakuerats. Christian Bering från Varnhem flögs hem till Sverige på uppdrag av regeringen. Han vittnar om två kaotiska veckor.

Christian Bering var i Egypten på jobb och märkte av oroligheterna på allvar när han och sonen satt på ett café i turistorten Sharm El Sheik. 

Trots att de befann sig 50 mil från våldsamheternas Kairo fick de uppleva upplopp och protester tydligt på närmare håll än de önskat, minns Christian Bering.

– Plötsligt stängdes alla butiker och folk sprang hit och dit. Sedan var det väldigt många medborgargarden, för alla trodde att det skulle bli som i Kairo. Därför bevakades alla hotell av dem som jobbade där. Så det stod folk i kockkläder och receptionister med påkar och järnrör. Det var väldigt annorlunda! Jag var jätteorolig.

Tror på långvariga protester
Han har arbetat i Egypten sedan 1990-talet och känner till det egyptiska samhället ganska väl vid det här laget. Med tanke på hur vardagen ser ut för många egyptier kan protesterna bli utdragna och svåra att tysta, menar han.

– Det finns 30 miljoner människor som är arbetslösa. De sitter normalt på caféer och diskuterar att ledaren ska bort och att de vill ha en förändring. Nu är en del av dem på ett torg, men de flesta sitter fortfarande på caféerna. Så det här kan bli hur långvarigt som helst, med tanke på hur många som är arbetslösa.

Först efter två veckor evakuerades han och sonen hem till Sverige. I onsdags morse var de hemma i Varnhem igen, efter en turbulent tid.

– Det var totalt kaos när vi skulle med, för alla skulle ut mer eller mindre samtidigt. Det brukar komma två, tre plan i veckan och nu skulle fyra svenska plan gå samma timma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".