Kimia sitter i sonen Taymaz tomma rum. Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg

Hoppas fortfarande få hem sonen

"Det var verkligen en mardröm"
1:33 min

För drygt två år sedan blev då sexårige Taymaz bortrövad av sin far till Iran. Svenska utrikesdepartementets försök att få pojken tillbaks till Sverige har misslyckats.

För Taymaz mamma Kimia har det varit en lång tid utan sonen.

– Jag älskar honom. Jag gör allt för honom och att han ska leva i trygghet och må bra.

Möjligheterna små för UD
Iran har inte skrivit på Haagkonventionen, vilket gör möjligheterna att få hem Taymaz små för svenska utrikesdepartementet.

Kimia säger sig haft misstankar om att hennes son kunde bli bortrövad. Och är besviken på hur hon blivit bemött av svenska myndigheter.

– När jag flyttade till Sverige var jag så lycklig. Wow, ett jämställt land! Jag förväntade mig ett land där mina rättigheter skulle tillgodoses - tills Taymaz blev bortrövad... Nej, jag litar inte på polisen, UD, eller tingsrätten.

Hoppas få hem sonen
Taymaz fördes bort när han var två år, i dag är han åtta. Kimia vet inte om hon kommer att få återse sin son, men hon tänker inte ge upp hoppet.

– Jag lever på hoppet, annars skulle jag ligga på sjukhus. Jag kommer att fortsätta jobba, jag är hundra procent säker. Naturligtvis kommer jag att få se Taymaz igen.

Erik Holmlund
erik.holmlund@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".