1 av 2
Läkaren slog tidigt larm men kommunen agerade inte. Nu granskar Socialstyrelsen fallet. Foto: Jens Prytz/ P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Per-Ola Hedberg, socialchef. Foto: Sten Lillieström, P4 Skaraborg
Misstänkt spädbarnsmisshandel

"De har fått tillräckligt stöd"

”Om de har begärt det, har de fått tillräckligt stöd”
1:43 min

Socialtjänsten i Töreboda kan ha gjort fel när de inte ingrep för att omhänderta det spädbarn som misstänks ha skadats svårt av sin pappa.

Enligt sjukvården fanns tidigt indikationer på att allt inte stod rätt till. Men inget hände förrän pojken vårdats på sjukhus flera gånger.

Kommunen anmäld
En läkare på Kvinnokliniken på Kärnsjukhuset i Skövde vill nu att Socialstyrelsen ska undersöka om socialtjänsten i Töreboda kommun begått något fel i fallet med pojken som fått svåra skador bland annat på hjärnan. Om det är så i det här fallet, det går inte att säkert svara på säger socialchefen i Töreboda, Per-Ola Hedberg.

– Det tror jag aldrig man kan göra, om vi agerat tillräckligt riktigt och tillräckligt bra hoppas jag att socialstyrelsen kommer fram till i sin utredning.

Allvarliga skador
Enligt rättsläkarna så har barnet hjärnskador och skelettskador som tyder på att han blivit skakad våldsamt. Den 23-åriga pappan till barnet har nu ställts inför rätta misstänkt för bland annat synnerligen grov misshandel av barnet. Enligt åklagaren ska han ha utsatt pojken för våld som gett honom flera brutna revben och benbrott. Skadorna har lett till att pojken fått andningssvårigheter, kräkningar och krampanfall.

Sent omhändertagande
Under hela den tiden hade socialtjänsten tät kontakt med föräldrarna. Men det var först när sjukvården kontaktade socialtjänsten som en polisanmälan gjordes om misstänkt våld mot pojken. Även efter det ska den misstänkta misshandeln ha kunnat fortsätta. Till slut gjordes ett omhändertagande enligt LVU. Men då hade barnet redan så svåra skador att de kan betyda livslång invaliditet.

Även om Per-Ola Hedberg idag inte vill säga att socialtjänsten hanterat ärendet korrekt, så säger han att föräldrarna har fått hjälp och stöd utefter den kunskap socialtjänsten hade.

-- Om de har begärt det, så har man också fått den hjälp de behövde, och det hoppas jag att socialstyrelsen också kommer fram till, säger Töreboda kommuns socialchef Per-Ola Hedberg.

Omplacerad
Idag är pojken fyra månader gammal. Sedan ungefär en månad är han placerad i en jourfamilj. 

Det är fortfarande oklart hur väl han kan återhämta sig från hjärnskadorna som han tros ha fått från att ha blivit skakad.

Skaraborgs tingsrätt har beslutat att pappan ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. När den är klar kommer rättegången mot honom att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".