Martin Skogsberg har JO-anmält Mariestads kommun efter att ha stått i barnomsorgskö i ett halvår. Foto: Torsten Gabrielsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Mariestadsfamilj

JO-anmäler långa dagisköer

”Barnet slits upp från tryggheten”
1:27 min

Kommunen ska nu åtgärda problemet med väntertider med tillfälliga lösningar, men det oroar pappan Martin Skogsberg.

Sedan i somras har pappan Martin Skogsberg väntat på att hans dotter ska få en förskoleplats. Enligt svensk lag ska kommunen ordna en förskoleplats inom fyra månader till den som söker. Men Martin Skogsbergs dotter har stått i kö sedan i augusti 2010. 

–  Vi ville vara ute i god tid, för vad vi förstod så skulle vi vara garanterade en plats då, säger matin Skogsberg, som nu anmält kommunen till justitieombudsmannen.

Tillfällig lösning
För att lösa problemet med de långa köerna ska kommunen öppna tillfälliga förskoleavdelningar, så kallade slussar. Men Martin Skogsberg, som redan väntat ett halvår på en förskoleplats åt sin dotter, vill inte ha någon tillfällig lösning.

– Det känns inte alls särskilt bra, för barnet. Först ska hon då inskolas på den här slussverksamheten, sen när det blir ledigt på dagiset som man då valt i första eller andra hand, också blir det då ny inskolning där. Då slits ju barnet upp ifrån tryggheten på slussverksamheten, för att sättas in i en ny verksamhet. Det tycker jag inte alls är någon bra lösning.

Slimmad organisation
Mariestads problem med att möta lagens krav är kända i kommunen. Efter att konjunkturen vänt har fler fått jobb vilket gjort att behovet av barnomsorg ökat.

– Vi lever i en ekonomisk verklighet och det innebär att då slimmar vi organisationen. Kommunen är inte skyldig att ge plats på ett förstahandsalternativ, utan kommunens skyldighet är att ge barnomsorg, säger barnomsorgschef Rolf Karlsson. 

Tveksam förälder
Än har Martin Skogsbergs dotter inte blivit erbjuden plats i slussverksamheten, men han inte säker på att de skulle tacka ja om erbjudandet kom.

– Det är en diskussion som jag och min sambo får ta. Vi får ta upp den då och se om vi kan lösa det på annat sätt, annars får det nog bli slussverksamheten ändå, tyvärr.

 – Nu blir det till att fixa och trixa med barnvakt, pappaledighet och vikarier på jobbet. Det kommer att bli krångligt, minst sagt, och lite irriterat.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".