Marita Lindblom. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
Upprättelseutredningen

Lidande kan inte vägas upp med pengar

250 000 kronor, en offentligt ursäkt och en ceremoni. Det är vad de barn som behandlats illa på foster- och barnhem ska få för de övergrepp dom utsatts för.

Marita Lindblom utanför Vara är en de som kan få ersättning, men hon tycker att inget kan väga upp det hon fick genomlida som barn.

– Det är sexövergrepp, misshandel, det är ungefär som att vara ett krigsbarn, kan man säga..

Drogades
Marita Lindblom utsattes på 60-talet som barn för upprepade övergrepp i samband med att hon var placerad på barnhem och i en fosterfamilj. Från hon var 7 år till det hon var 16 bodde hon på olika instutioner där hon behandlades mycket illa . Hon kränktes av personalen, hölls isolerad och drogades med starka mediciner. Idag är Marita 57 år och när hon igår fick höra om vad Upprättelseutredningen kommit fram till blev hon upprörd.

– Ja, jag blev väldigt ledsen, arg och förtvivlad. Även om man får genomgå en ceremoni så kan man inte sätta ett stopp för vad man har genomgått.

Pengar kan inte väga upp
Marita Lindblom har fått redogöra vad hon utsattes för under sin uppväxt, men än så länge vet hon inte om hon kommer kompenseras. Men det hon tycker är viktigast är att rätt personer ställs till svars.

– Jag tycker att barnavårdsnämnder socialtjänsten, de här föräldrarna som vi varit hos ska be om ursäkt, för det är de som förstört oss.

– Penningamässigt så finns det inga summor. det är en spott i havet. i alla fal för mig så äör det så, 250 000 kronor är mycket pengar i sig så kan jag inte kompenseras av de här pengarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".