Förskollärare kommer inte att utbildas i Skövde. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Högskolan i Skövde

Lärarutbildningar läggs ner

Från och med i höst kommer Högskolan i Skövde inte att utbilda grund-och förskollelärare längre. Högskolan hade möjlighet att göra en ny ansökan innan mars, men avstår.

Den förra ansökan avslogs, men skolan fick möjlighet att komplettera verksamheten och göra en ny ansökan innan första mars.

Skolan valde att avstå, eftersom det skulle innebära alltför stora förändringar på kort tid

– Vi har gjort bedömningen att det vi skulle behöva komplettera med är alltför stort, och det krävs mer åtgärder än vad vi kan klara av innan första mars, så vi kommer inte gå in med någon förnyad ansökan, säger Anita Mattsson, vice rektor.

Tittar på andra lösningar
Det här innebär inte att skolan ger upp tanken på en förskollärarutbildning helt, utan nu tittar man på andra lösningar för framtiden, bland annat finns diskussioner om ett eventuellt samarbete med Örebro universitet.

Men när det kan bli och hur det samarbetet kan se ut är ännu oklart.

Klart är däremot att Högskolan kommer att fokusera mycket på den yrkeslärarutbildning som skolan vid årsskiftet fick tillstånd att driva.

– Det är ju ett bristyrke och vi kommer sätta till en hel del resurser för att göra den här utbildningen väldigt bra, säger Anita Mattsson.

Torsten Gabrielsson
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".