1 av 2
Per Wahlström har renoverat en bil från 1909. Foto: Henrik Jansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Evighetsmaskinen visas just nu på Tidaholms museum. Foto: Henrik Jansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Tidaholm

Möe bröte på museum

Hanna Eklöf: ”Det är det mest märkliga vi har i vårt magasin”
1:39 min

Idag öppnar en utställning på Tidaholms museum där man bland annat kan få se en evighetsmaskin och en bil från 1909 och korsningen av en fiol och ett piano. Utställningen heter "Möe bröte".

På utställningen visas en brokig samling föremål upp. Det är naggade tallrikar, Tidaholmstillverkade möbler, bilar, kärror, mystiska små figurer i porslin och mängder av andra saker.

- Det är en utställning med det mesta och det bästa och det häftigaste och mest märkliga som vi har i vårt magasin. Det är saker som sällan visas, eftersom de är så konstiga och inte riktigt har något sammanhang, säger museiintendent Hanna Eklöf.

Unikt instrument
Ett av föremålen är ett instrument som är en blandning mellan fiol och piano, byggt i Daretorp på 1860-70-talet.

- Jag tror det är det enda i hela världen. Strängarna är borta, så vi kan inte testa hur det låter, tyvärr, säger Hanna Eklöf.

I Tidaholms museums samling finns drygt 10 000 föremål. De flesta samlades in på 30-talet av Karl Asker, som sedan skänkte föremålen till kommunen. Nu visas ett hundratal av dem upp på museet fram till april. Hanna Eklöf hoppas på besökare i alla åldrar.

- Jag tror att det kommer många äldre. Men det skulle vara jättekul om det kommer barn och ungdomar. Det finns till och med lite 3D-grejer från 1800-talet här.

Henrik Jansson
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".