Kraftverk slår ut ekosystem

Vattenkraftverk utrotar den biologiska mångfalden i många vattendrag, bland annat i Västra Götaland. Det menar Christer Borg, ordförande i organisationen Älvräddarna.
Christer Borg föreläste på en sportfiskekonferens i Skövde i helgen.
– Jag vill påstå att 98 procent av alla vattendrag här saknar fiskvägar. Det kryllar av småskalig vattenkraft som inte ens har tillstånd och som kan vara olagliga, säger han.
När blir det olagligt?
– När de börjar producera el. All vattenkraft ska ha tillstånd, enligt Miljöbalken.
Dammar är i vägen
Öring, ål, lax och havsöring. Det är exempel på liv som stoppas från att ta sig både upp- och nedströms, eftersom dammarna är i vägen och det resulterar i ett förstört ekosystem.
Älvräddarna kämpar alltså för att stoppa utbyggnaden av vattenkraften i svenska forsar och älvar. Istället vill Christer Borg att elbolagen ska satsa på att restaurera de förstörda vattendragen.
Runt 30 kraftverk i Tidan
Även sportfiskare märker av vattenkraftverkens framfart.
– Vi har ju mest mindre här, som i Tidan tex där det finns runt 30 kraftverk. Det finns ju knappt några forsar kvar, säger sportfiskaren Henrik Granath från Skövde.
Vattendammarna ett hinder som måste åtgärdas, menar Christer Borg. Men inte genom att slå igen de redan existerande kraftverken.
– Vi kan ha kvar 95 procent av kraftverken. Men vi måste restaurera genom att bygga omlöp eller biokanaler, för fiskar och uttrar tex. Då kan kraftindustrin påstå att den är hyfsat miljöokej.