Läraren Eva Lund tränar en elev att ljuda. Foto: Marie Schnell Forkman/P4 Skaraborg.
Skolan

Skövde har Skaraborgs enda språkklass

"De kan bli tysta i en större klass"
1:49 min

Runt sju procent av de yngre barnen i Sverige har en språkstörning, men det varierar i kommunerna i Sverige vilken hjälp de får.

I hela Skaraborg finns bara en klass i grundskolan för elever med språkstörningar. Det är tal-och språkklassen på Lundenskolan i Skövde.

Liten grupp
Eftersom gruppen är så liten får eleverna bättre möjligheter att utvecklas här än i en stor klass, säger läraren Eva Lundh.

– De får möjlighet att tänka och prata i sin takt. De har svårt att hitta sina ord när de kommer hit. De behöver bygga upp sitt ordförråd, och vi har möjlighet att sitta mycket med dem, läsa mycket högt, vi har mycket material som utvecklar språket.

Svårt i stor klass
Alla i gruppen har någon form av språkstörning. Några av dem har gått i andra klasser innan de hamnade här. Men i den mindre gruppen är det lättare att våga prata, säger Eva Lundh.

- Risken är ju att man blir tyst i en klass, att man inte vågar prata och inte tar till sig den kunskapen man behöver. Att man tror sig inte kunna.

10-årige Kevin Andersson säger att han gillar uppgifterna i svenska.

- Ja, det är kul.

Hur tycker du det är att gå i tal-och språkklassen?
 - Okej. Ibland har jag matte hos fyrorna, de är många fler än oss.

 Hur är det då?
 - Ja, det är okej. Jag har ju massor av vänner där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".