Ny rapport slår fast - konjunkturen på väg uppåt

Konjunkturen i Västsverige är på väg upp och den blir ännu starkare i höst. Det visar en rapport från Västra Götalandsregionen och Statistiska Centralbyrån, SCB, som presenteras idag.

Rapporten bekräftar andra undersökningar som kommit den senaste tiden - förväntningarna är positiva och orderingången ökar i allt fler branscher. Men arbetslösheten minskar inte.

- Det är väl det som är bekymmersamt. Trots att företagen ser positivt på framtiden så räknar man inte med nyanställningar, säger Bertil Törsäter är regionutvecklingsdirektör.

- Man ökar produktiviteten istället. Man har ett utrymme att ta av än innan man behöver anställa ny personal.

Det är framför allt transportmedelsindustrin och byggbranschen som går allt bättre och drar med sig både underleverantörer och andra branscher. Och det går uppåt för de flesta delar i regionen - både för göteborgsregionen, norra Bohuslän, Dalsland, fystradsregionen och Skaraborg.

Men Sjuhäradsbygden utgör ett undantag. Där har konjunkturen ännu inte skjutit fart, vilket anses bero på låg tillväxt inom textilindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".