Många anställda tycker att det är bra att slippa centralisering. Foto: Erik Holmlund.
Sjukhusmaten

Central matlagning på is

"Jag tror att många känt sig oroliga"
1:46 min

Planerna på ett gemensamt storkök i Falköping för samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen verkar ha lagts i malpåse.

Nu vill regionsledningen föra en dialog med patientföreningar och vårdpersonal om framtiden. Agneta Reftel är kokerska i sjukhusköket på kärnsjukhuset i Skövde och hon är less på centraliseringar.

– Första tanken var: inte nu igen! Vi har gått igenom den erfarenheten en gång och den var väldigt jobbig.

Protester
Hösten förra året kom beskedet om att sjukhusmaten skulle centraliseras än mer. Tanken var att ett stort sjukhuskök i Falköping skulle förse samtliga 13 sjukhus med mat. Med detta hoppades man spara pengar och samtidigt kunna servera mat till anhöriga dygnet runt på sjukhusen.

Men förslaget om en centralisering mötte starkt motstånd. Nu tar regionsledningen ett steg tillbaka och vill föra en dialog med alla berörda parter inför framtiden. Det välkomnar kokerskan Agneta Reftel.

– Ja, det är väl det man ska ha egentligen. Jag tror att många har känt sig oroliga i alla kök.

Orimliga krav
En av målsättningarna med det nya storköket var att spara pengar. Ett mål som Agneta Reftel tycker sig höra ofta.

– Hela tiden har vi stora besparingskrav som jag känner är ganska orimliga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".