Vattenkraft är rent, menar Peter Bodin. Foto: Jan Soja
Miljö

"Vattenkraft är miljövänlig"

"Vad vi än gör påverkar det miljön"
1:12 min

Vattenkraftverk förstör ekosystemet. Det hävdar föreningen Älvräddarna, det berättade vi i nyheterna i går. Föreningen har också anmält Billinge Energi till Konsumentombudsmannen, eftersom företaget marknadsför vattenkraft som miljövänlig.

Att som Billinge Energi i Skara marknadsföra vattenproducerad el som "miljövänlig" bryter mot god marknadsföringssed. Det menar Konsumentverket, som konstaterar att det är vilseledande att kalla produkter och tjänster för miljövänliga så länge de, som vattenkraft, ändå innebär en påfrestning på miljön.

Myndigheten ger nu företaget att chans att förklara hur man ser på saken, innan den vidtar ytterligare åtgärder.

- De försvarar ju sitt, och det är bra att de gör det. Men jag tycker att el från vattenkraftverk är miljövänlig, säger Peter Bodin på Billinge Energi.

Omkring hälften av Sveriges elproduktion kommer från vattenkraftverk. Samtidigt drivs flera kampanjer mot elproduktion vid älvarna.

För att minska miljöpåverkan har man föreslagit byggen av förbifarter åt fiskarna. Det får ägarna av kraftverken ta, säger Peter Bodin. Att avskaffa vattenkraftverken löser inga problem, så länge ingen är beredd att minska elförbrukningen.

- Ska vi tänka på miljön, så ska vi minska på åtgången av energin. Men vi kan inte ta bort vattenkraften och kärnkraften, då har vi inte någon produktionskälla. Vad vi än gör så påverkar vi miljön, avslutar Peter Bodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".