Västra Götaland

Omvalet stoppar viktiga beslut

1:25 min

Omvalet i Västra Götaland pausar flera viktiga politiska beslut. Fram tills att det nya valet är avgjort i maj kommer politikerna bara att ta löpande och akuta beslut, allt annat får vänta.

Väljarna i Västra Götaland får ju en andra chans att säga sitt om regionens styrning, i samband med att det blir omval i vår. Den 8 maj har föreslagits som valdag. 

De ledande politikerna i regionen är både hoppfulla och bekymrade inför omvalet: 

– Ja, det är klart att det är en överraskning att det blir ett val fem månader, säger regionrådet Johnny Magnusson (M).

Skapar förseningar 
– Det här blockerar väldigt mycket av verksamheten. En massa beslut som borde tas kommer att skjutas upp och det kommer rent allmänt att bli lite förseningar både här och där, fortsätter han. 

– Vi kommer naturligtvis att fatta de beslut som krävs av oss, men samtidigt så är det ett antal beslut där man faktiskt vill vänta och se hur valresultatet ser ut innan man går vidare.

Valrörelse i april
Budgeten för nästa år är ett exempel på en sak som får vänta:   

– Det är ingen idé att vi sitter och pillar med den nu. Dessutom tar det en massa kraft ifrån oss och den behöver vi i valkampanjen.

I september återupptas arbetet med budgeten:

– Då kommer den nya majoriteten att kunna sätta sin prägel på den nya budgeten inför 2012, säger Gert-Inge Andersson (S), ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland

Hur mycket kraft kommer ni att lägga på det nya valet:

– Under april månad så blir det en valrörelse, säger Gert-Inge Andersson.

"Demokratisk fest"
Valdeltagandet spås bli lägre än i höstas. Internationella jämförelser visar att det generellt sett minskar när man separerar val.  Statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet menar att politikerna har ett stort ansvar för valdeltagandet:

– Valdeltagandet beror på hurdan valrörelsen blir, om partierna gör det till den demokratiska fest om det är menat att det ska vara, säger han.

– Rent sakligt handlar regionvalet om saker som folk bryr sig om, sjukvård i huvudsak, fortsätter han och menar att det kanske kan få en hel del att utnyttja sin rösträtt.

– Det är unikt att en sjättedel av de svenska väljarna kallas tillbaka till valurnorna för att det blivit fel. Det är viktigt att medborgarna tar sitt ansvar, för det som blivit fel kan bli rätt, säger Henrik Oscarsson.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Andreas Kroon
andreas.kroon@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista