ARBETSMARKNAD

Färre arbetslösa unga i Skaraborg

1:48 min

Arbetslösheten bland ungdomar har minskat i samtliga av Skaraborgs kommuner under januari månad, jämfört med samma period förra året. Bäst lyckades Tibro kommun. Där fick Sofie Jonsson jobb.

I Tibro inleddes snabbt en särskild satsning på arbetslösa ungdomar.  Kommunen har lyckats sänka ungdomsarbetslösheten med över sex procent i januari i år jämfört med i januari förra året. Något som gett resultat.

Arbetslös i lågkonjunkturen
24-åriga Sofie Jonsson gick från att ha varit mammaledig till att bli arbetslös. Detta hände mitt i en lågkonjunktur och Sofie visste knappt hur man sökte jobb och saknade arbetslivserfarenhet. Framtiden kändes dyster.

– De flesta vill man ska vara äldre, ha mer erfarenhet och helst inte ha barn.

Men med hjälp av en handledare från kommunen fick Sofie Jonsson det stöd som krävdes för att söka en praktikplats som städare i kommunen. Idag jobbar hon som timvikarie.

– Jag var nervös först men tog mod till mig. Jag blev glad när jag lyckades. Jag hoppas jag får ett fast jobb.

Praktikplatser hos kommunen
Efter praktiken har ungefär 30 procent av ungdomarna valt att studera vidare. Resten har någon form av anställning, säger Jan Andersson som är arbetsmarknadschef i Tibro.

– Feedbacken från dem är att de blivit sedda och fått hjälp. På praktikplatserna ute på arbetsmarknaden så skaffar de sig referenser och får hjälp på det sättet också.

– Många är i bemanningsföretag eller har timanställningar.

Läget i andra kommuner
Essunga kommun har lyckats bra med att sänka ungdomsarbetslösheten. I Töreboda och Mariestad går det däremot trögare.

Men Magnus Oscarsson på arbetsförmedlingen i Skövde ser att det nu vänder på arbetsmarknaden i hela Skaraborg.

– Industriyrkena börjar att komma igen nu - i synnerhet på ungdomssidan och mycket inom bemanningsbranschen.

Linnéa Frimodig

0500-77 30 13
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista