Skaraborg

Rävjakt ska ringa in parasiten

1:28 min

Nio rävar från Västra Götaland har nu analyserats av statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Inget av djuren bar på smittan rävens dvärgbandmask. Men jakten på parasiten fortsätter och jägare från hela Skaraborg ska nu skicka in skjutna rävar.

Nyligen upptäcktes smittan hos en räv som skjutits i Uddevallatrakten. Det var första gången som smittan kunde påvisas inom Sveriges gränser. 

Enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt är det viktigt att snabbt ta reda på hur utbredd smittan är i landet. 

Skjutna rävar friska
Under veckan har ytterligare nio rävar analyserats från samma område i Uddevallatrakten, och på fredagsförmiddagen kom beskedet att ingen av dem var smittad.

– Det är naturligtvis positivt att ingen av de andra rävarna var smittade. Men vi arbetar intensivt med att få in fler rävar för undersökning eftersom vi behöver bättre underlag för att kunna uttala oss om hur omfattande spridningen är av rävens dvärgbandmask, säger Eva Osterman-Lind som är veterinär på SVA.

Jägare i hela Skaraborg ska nu samla in skjutna rävar och skicka in dem till Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Jag vill inte skrämma upp någon, men man ska vara medveten om vad det handlar om. Om smittan är utbredd så kommer det att inskränka friluftslivet något alldeles kolossalt, säger Skaraborgs jaktvårdskonsulent Erik Ludvig Berggren.

Dödlig för människor 
Hundar och rävar är parasitens värddjur och får själva inga symptom när de bär på smittan. Parasiten överförs sällan till människor, men om en person skulle blir smittad så kan följderna bli mycket allvarliga, till och med dödliga. 

Joakim Grahn, ordförande i Skövde Jaktvårdskrets, kommer att delta i insamlandet av skjutna rävar.

– Ja, det är jätteviktigt för det påverkar ju både min och alla andras vistelse i naturen. 

Vad säger jägare om det här?

– Det är många som tycker det är tråkigt, men någonting som skulle komma att hända förr eller senare. Ingen är överraskad.

Följer myndigheternas råd
Till Svenska jägareförbundet vid Uddetorp i Skara anländer under fredagen en lastbil med kartonger och plastpåsar som ska skickas vidare ut till Skaraborgs olika jaktdistrikt.  

Jägarna måste noggrant fylla i blanketter om var och när rävarna har skjutits och därefter skicka de skjutna rävarna i lådor till SVA för analys. 

De 800 jägarna i Skövde jaktvårdskrets har precis fått information om hur insamlade ska gå till, berättar Joakim Grahn, som ännu inte sett några tecken på rävens dvärgbandmask. 

– Nej, det finns det inte. Den enda plats är i Uddevallatrakten och provet på räven därifrån. 

Tror du det stannar där?   

–  Det får man verkligen hoppas, men sannolikheten för att den finns på andra ställen är hög. 

Hur skulle det påverka dig om parasiten finns här?

–  Jag kommer att fortsätta att röra mig i naturen som förut, men man måste tänka sig för och följa de råd som myndigheterna ger.

Intensiv rävjakt 
Vid en spridd smitta så kommer jägarna att ha ett stort arbete framför sig, tror Erik Ludvig Berggren: 

– Då måste vi intensifiera jakten något alldeles kolossalt och kanske även begära att få jaga räv längre än fram till den 15 mars. Sedan får vi jaga ordentligt, säger han.


Linnéa Frimodig

0500-77 30 13
linnea.frimodig@sr.se

FAKTA: Dvärgbandmask

Masken lever i tarmen hos räven och avger ägg i djurets avföring.
Värddjuren, räv eller hund, får inga sjukdomssymptom.
Människor kan smittas via bär, svamp eller grönsaker som kommit i kontakt med avföringen.
Människor smittas sällan.
I Alpområden, där smittade rävar är vanliga, upptäcks tio fall hos människa per miljon invånare.
Parasiten utvecklas som en svulst i levern och kan spridas till andra organ. Sjukdomen kräver ständig behandling och i vissa fall levertransplantation.
Äggen dör inte av att frysas in.
Fallfrukt, bär och svamp måste kokas eller stekas, eller åtminstone sköljas noga, för att minska smittrisken.

 Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista