BORÅS

Missnöje med kortföretagens dominans

1:37 min

Kortföretagen Mastercard och Visa har stort inflytande över kortbetalningsmarknaden. Det är något som krögare runt om i landet upprörs över.

Kortföretagen kräver att krogarna ska använda sig av chip-och-pin-modellen, där kunden själv knappar in belopp och kod.

Men krögarna menar att den processen tar för lång tid och leder till minskad försäljning.

Acke Konstantolas äger en restaurang och nattklubb i Borås och är missnöjd med kraven från kortföretagen.

– Det blir mycket mindre försäljning och det tar längre tid och kräver mer personal. Det finns inget positivt med att ha trådlösa kortterminalerna på nattklubben i alla fall.

Krogen agerar bank
För att kringå problemet tänker Acke Konstantolas be sina gäster att ta ut kontakter vid garderoben på klubben.

– Gästerna kommer att bli informerade om att där gäller bara kontanter. Så de får ta ut ett större belopp på kortet för att använda inne på krogen.

Hans Brasseriet i Borås är inte den enda restaurangen som agerar bank. I Stockholm har flera krogar installerat bankomater i lokalerna.

EMV, Europe Mastercard and Visa, kallas det trådlösa systemet och har utvecklats av de två stora kortföretagen. Och för företagarna är det bara att anpassa sig efter de trådlösa kortmaskinerna.

Kortföretagens dominans
Clemens Wantschura, som är utvecklingschef för Sveriges hotell och restaurangföretagare, ser allvarligt på kortföretagens dominans på marknaden.

– Jag vill inte kalla det utpressningssituation, men det är en kommersiell situation som du inte kan ta dig ur.

Tanken med det så kallade EMV-systemet, där kunden själv knappar in sin kod och i vissa fall också beloppet är att minska bedrägerierna. Men det är också ännu ett steg i försöket att på sikt skapa ett kontantfritt samhälle.

Flera detaljer okända
Genom olika kortavgifter får bankerna och kortföretagen in pengar vid kortköp. Hur stora summor det handlar är okänt. Det är också okänt hur mycket en kortbetalning kostar.

Clemens Wantschura menar att det behövs en tillsynsmyndighet som har till uppdrag att kontrollera kortföretagen och bankernas betalningssystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista