Jan Bremer vid sitt garage. Foto: Camilla Karlsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKARABORG

Fruset vattenrör förstörde garaget

"Man kanske kan isolera extra runt rören"
1:00 min

Ett 40-tal villaägare i Skaraborg har anmält till försäkringsbolaget Länsförsäkringar att de drabbats av frysskador på sina vattenledningar. I Skaraborg anmäldes någon enstaka skada av liknande slag i december månad åren 2005-2008. Men 2009 och 2010 har antalet ökat drastiskt.

Ulf Lindholm, som är skadechef på Länsförsäkringar, säger att husägaren själv har ansvar för att hålla koll på sina vattenledningar.

– När vädret är som det är så är det viktigt att man har uppsikt över de delar i anläggningen som är utsatta. Det kan vara i krypgrunder, i garage eller i utrymmet under diskbänken där det lätt blir lite kallare.

Sommarstugor särskilt drabbade
Även sommarstugor som står tomma och utan ordentlig uppvärmning under vintersäsongen är särskilt utsatta för vattenledningsproblem orsakade av kylan, säger Ulf Lindholm.

– Har man ett fritidshus så är det viktigt att man besöker det - om man har vattnet på. Det allra bästa är ju att stänga av vattnet i ett fritidshus och tömma systemet på vatten. Då kan ingenting frysa sönder.

Har husägarna inte kontrollerat vattenledningarna och drabbas av skador, kan det leda till att han eller hon får lägre ersättning från försäkringsbolaget, enligt Länsförsäkringar.

Förebyggande åtgärder möjliga
Men det finns sätt att förebygga skador under vintern, tipsar Ulf Lindholm.

– Är det extremt kallt och man vet att man har rör som är utsatta, så kan man kanske isolera extra runt dem. Man kan också se till att spola i dem med jämna mellanrum så att vattnet inte får chans att frysa.

Villaägaren Jan Bremer i Skövde, tvingades inleda det nya året med en total omrenovering av sin nedervåning på grund av en omfattande vattenläcka.

Det började med ett telefonsamtal, berättar han...

– Min son ringde upp mig på nyårsdagen och var helt förtvivlad. Hela garaget och hobbyrummet var fyllda med vatten. Jag vet inte hur mycket vatten det var eller hur länge vattnet stått, kanske i fem-sex dagar.

Isproppen sprängdes
Det som hänt var att kopparledningen som leder vatten till garaget för biltvätt och liknande hade frusit. Isproppen sprängde sönder röret och ställde till med en ordentlig oreda.

Trots att skadan på ledningen inte var särskilt stor förstörde den hela garaget, säger Jan Bremer.

– Det var en liten spricka. På längden var den tre centimeter och i bredd kanske en centimeter.

Familjen Bremer är i gott sällskap, för anmälningarna till  försäkringsbolaget Länsförsäkringar om just vattenläckor i kylans spår har flerdubblats de senaste två åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".