Granater hittas då och då. Den här granaten hittades i Södra Ryd i Skövde vid ett helt annat tillfälle. Foto: Privat.
TÖREBODA

Granaten på soptippen omhändertagen

"Det är otäckt att hitta sådana saker"
1:23 min

På återvinningsstationen i Töreboda hittade personalen på fredagen ett ovanligt föremål: en stridsvagnsgranat av äldre modell. Anläggningen stängdes hastigt i väntan på att polisens bombgrupp skulle komma till platsen.

Granaten kunde trots sin ålder fortfarande vara pigg nog att göra skada. Polisens bombgrupp från Göteborg reste därför till Töreboda för att under fredagskvällen titta närmare på granaten och avgöra hur den skulle hanteras.

Hittade granaten
Christer Färnhed som jobbar på anläggningen var den som hittade granaten. Han säger att det var ett obehagligt fynd och att han är glad att ingen skadades. 

– Jag skulle plocka ur skrot ur soporna som vi sorterar och då låg granaten där i. Jag såg inte vad det var först, så jag tog upp den och tittade på den. Sedan såg jag vad det var och då lade jag ner den och ringde polisen.

Det rörde sig om en granat av hyfsad storlek, berättar han.

– Den ser ut som ett skott till ett gevär, fast mycket, mycket större! Den är väl en meter ungefär och 15 centimeter i diameter.

Ovanliga sopor
Gamla granater är ingenting personalen brukar hitta bland avfallet, säger han.

– Den här har städats ut ur ett gammalt torp, så de som lämnade in den kanske inte själva tänkte på vad det kunde vara.

Christer Färnhed och hans arbetskamraterna fick stanna kvar på jobbet tills bombgruppen från Göteborg kom fram för att undersöka föremålet.

-- Tydligen var det en blindgångare. Man gick ju och funderade lite på vad det kunde vara. Det var skönt att ingenting hände.

Välförtjänt helgledighet
När polisen bombgrupp åkte tog den med sig granaten för vidare undersökning och hantering i Göteborg. Då fick Christer Färnhed och övrig personal klartecken att åka hem.

– Då stängde vi, åkte hem och tog helg. Det blev lugnt och fridfullt!

Det är ännu oklart om återvinningsanläggningen tänker polisanmäla den person som lämnade in granaten.

Vad som kommer att hända med granaten är ännu oklart, enligt Anders Larsson som är inre polisbefäl i Skövde.

– Kanske har man konstaterat på plats att den var blind och ofarlig, i annat fall får man eventuellt destruera den.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".