Arbetsförmedlingen

Få har fått hjälp efter ny reform

1:38 min

Trots att det snart är tre månader sedan arbetsförmedlingen tog över ansvaret för nyanlända invandrare så har bara två personer i Skövdeområdet en etableringslots, som ska hjälpa till med integreringen.

Arbetsförmedlingen tog över kommunernas ansvar för nyanlända personer den första december. Målet är snabbare integrering med jobb eller påbörjad utbildning inom två år, med hjälp av en etableringslots.

När nyanlända personer fått uppehållstillstånd ska de tillsammans med arbetsförmedlingen upprätta en plan för framtiden med aktiviteter, till exempel svenska och samhällskunskap.
Sen ska alltså en lots hjälpa till att förverkliga planen, om den nyanlände önskar. Men uppdragen till lotsarna har varit få.

– Det har varit trögstartat men vi hoppas att det kommer snart. Så här är det överallt, säger Karin Frid som är platschef på Eductus i Skövde.

Viktigt att komma igång
Jaklin Alber arbetar som lots. Hon vet av egen erfarenhet hur viktig det är att snabbt komma igång med språket.

– De borde få hjälp inom en månad. De är viktigt att förstå mycket om Sverige och det svenska folket, säger hon.

Enligt arbetsförmedlingen finns just nu 36 nyanlända personer i de östra delarna av Skaraborg. Sju av dem har fått en lots och av dem finns två i Skövde.

Karin Frid har förståelse för att det tar tid för arbetsförmedlingen att få in nyanlända i reformen, men hon hoppas att tempot ökar.

– Det här är nytt för många och tidsplanerna kanske har varit optimistiska. Jag hoppas att det kommer igång innan sommaren.

Dåligt med aktiviteter
Nyanlända som bor på migrationsverket i Skaraborgs ytterområden har dålig tillgång till olika aktiviter som till exempel svenska för invandrare eller samhällskunskap.

Det är en orsak till att den nya etableringsreformen tar tid att genomföra, det säger Cecilia Hägeby på Arbetsförmedlingen i Skövde.

- Det är många som bor på anläggningar i kommuner kring Mariestad och där finns inte aktiviteter. Då kan vi inte sätta in en lots, säger Cecilia Hägeby på arbetsförmedlingen i Skövde.

Att nyanlända blir kvar på anläggningar där det är långt till olika aktiviteter är inte den enda orsaken. Det handlar också om var flyktingarna kommer ifrån och vad de har varit med om.

- Det kan också vara sociala orsaker och sjukdom som gör att vi inte kommer vidare i vår planering, säger Cecilia Hägeby, som tror att flera kommer att få en lots snabbare i framtiden.

- Vi jobbar på att ordna aktiviteter och få ut lotsar i alla kommuner. Jag är övertygad om att det här kommer att bli bättre och bättre. 
Det är en process innan man har en lots och den måste få ta sin tid.

Linnéa Frimodig

0500-77 30 13
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista