Skövde

Långa avstånd får vittnesstöd att sluta

Från och med nästa vecka blir det en gemensam tingsrätt för hela Skaraborg. De ökade avstånden har gjort att många vittnesstödjare väljer att sluta.

På måndag startar verksamheten i de nya rättssalarna i Skövde, som ersätter de tre tidigare tingsrätterna i Skövde, Lidköping och Mariestad. Detta innebär längre avstånd till tingsrätten för många skaraborgare. Vissa vittnesstöd väljer nu därför att sluta.

- Det finns en del vittnesstöd som tycker att det blir långt att åka, så tyvärr tror jag vi tappar många, säger lagman Anna-Karin Lundberg.

Skapar trygghet
Ett vittnesstöd är en ideellt verksam person, som inför och efter rättegången ska bidra med att skapa en lugn och trygg känsla för den som ska vittna.

Ett vittnesstöd ska ha genomgått utbildning i bemötandefrågor och rättsprocess. Ofta är det pensionärer som hjälper till.

Men flytten till Skövde har gjort att flera vittnesstöd väljer att sluta. Nu hoppas brottsofferjouren få tag i nya vittnesstöd.

Det finns också andra problem med de längre avstånden till tingsrätten.

- Det blir naturligtvis svårare om ett vittne eller målsägande inte dyker upp. Det blir ju svårare att hämta in vederbörande, när man inte sitter på den orten där man tror han bor, säger Anna-Karin Lundberg.

Bättre säkerhet
Men trots de längre avstånden så finns stora fördelar med de nya lokalerna, framförallt ur säkerhetssynpunkt. Anna Karin Lundberg tycker att domstolsverkets beslut att slå samman de tre tingsrätterna var nödvändigt.

- Skaraborg är ju en av de sista platserna där det har varit de här små tingsrätterna. Att vi skulle få vara kvar med 2,5 domare i Mariestad och 3,5 domare i Lidköping, det var inte realistiskt helt enkelt.

Erik Holmlund

0500-77 30 38
erik.holmlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista