Få kvinnliga brandmän

De prova på-kurser för att få kvinnor att bli brandmän som Räddningsverket under flera år har ordnat i Skövde har misslyckats.
Bara två av de 125 kvinnor som gått kursen jobbar nu inom Räddningstjänsten. I dag finns omkring 5 000 heltidsanställda brandmän, tio av dessa är kvinnor. Det är något som Räddningsverket, på regeringens uppdrag, försöker ändra på, genom att låta kvinnor prova på arbetet under en vecka. Hittills har detta alltså inte gått så bra, men nu ska Räddningsverket låta kvinnorna utbilda sig direkt på brandstationerna istället, för att lättare kunna knyta bättre kontakter. Men projektledaren Ann-Cathrine Andersson på Räddningsverket tror också att intagningstesterna och attityderna mot kvinnliga brandmän måste förändras. Göran Anderberg som är räddningschef vid Räddningstjänsten i Östra Skaraborg håller med om att attityderna mot kvinnor måste förändras om man ska få fler att välja brandmannayrket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".