GRÄSTORP

"Siffrorna är ryckta ur sitt sammanhang"

1:24 min

Folkpartisten Dag Hardyson riktar kritik mot Grästorps kommun för att vara orättvisa med ekonomiskt stöd till lokala idrottsföreningar. Han får nu svar från kommunalrådet Kent Larsson (M).

Pengafördelningen är orättvis har Dag Harydson tidigare berättat i P4 Skaraborg. Enligt honom behöver hockeyklubben Grästorps IK bara betala en tiondel av sin elräkning, medan Grästorps ridklubb får stå för hela.

Men kommunalrådet Kent Larsson hävdar att det inte är hela sanningen.

– Han har förenklat och bara kollat på elpriserna, systemet är mer komplext än så.

Är det orättvist mellan föreningarna?
– Riktigt rättvist kan det nog aldrig bli. Allt går inte att beräkna i form av pengar, det handlar om andra insatser och deltagande från ideella föreningar, så hur man ska beräkna detta och göra det rättvist, det går inte.

Vad är det som avgör hur mycket pengar man som förening får?
– Dels baseras det på ett gammalt arv, kan man säga, i form av nyttjandeavtal som är skrivna för längesen, och de gäller ju tills man skriver om dem. Som det ser ut nu så är det en otrolig obalans i hur de är skrivna.

Finns anledning att se över de här gamla avtalen?
– Det handlar om avtal som fortfarande gäller. Man kan inte bara riva upp gällande avtal hur som helt. Men vi ser över avtalen, det pågår som sagt en utredning som vi hoppas ska ge en mer balanserad bild av det här.

Men det skiljer ju mycket pengar?
– Vi har flera avtal, och olika avtal med olika föreningar. 

-- Bland annat får skolan på dagtid använda ishallen och detta måste man värdera på nåt sätt. Det går inte göra den här jämförelsen rakt av.

Men ridklubben känner sig orättvist behandlade, vad tänker du om det?
-- Det kan ju vara så och förhoppningsvis kommer en utredning vi håller på med att visa detta, och i så fall får vi göra något åt det, säger kommunalrådet Kent Larsson.

Camilla Karlsson

Camilla Karlsson.

0500-77 30 00
camilla.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista