1 av 2
Mannen bedöms ha varit allvarligt psykiskt störd när mordet begicks. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
2 av 2
Kvinnans byxor. Bild från polisens förundersökning.
Åtal för Skaramordet

Skar bort huvudet och åt av kroppen

Tore Brandtler, försvarsadvokat: ”Det är väldigt ovanligt”
2:19 min

Den 32-årige man som misstänks ha mördat sin sambo under makrabra former åtalas idag vid Skaraborgs tingsrätt. Mannens advokat säger att han aldrig har varit med om något liknande.

Det brutala mordet skedde den 12:e november förra året. Den 40-åriga kvinnans kropp hade skändats och utsatts för grovt våld, bland annat var huvudet avskilt från kroppen.

Dådet är så makabert att flera av polisens fotografier från mordplatsen har hemligstämplats.

Mannen ringde själv till polisen och berättade att han hade dödat och styckat sambon. Han greps i den lägenhet i Skara där de två bodde tillsammans.

Erkände direkt
I förundersökningen framgår det att mannen vid larmsamtalet berättade för polisen att han hade mördat sin sambo med en kniv, efter att hon sagt att hon ville lämna honom. Sedan hade han styckat kroppen och ätit av den.

Han sluddrade när han pratade, och pratade om medicin och olika psykiska besvär.

Mannen stannade kvar i telefonen hela tiden tills polisen dök upp. Han följde de instruktioner han fick och grips sedan i hallen under lugna former.

Psykisk störning
32-åringen har tidigare dömts för rån. Han har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han var allvarligt psykiskt störd när mordet begicks.

Advokat Tore Brandtler försvarar 32-åringen, och han säger att han aldrig tidigare har försvarat en klient som har gjort någonting sådant här.

- Nej, aldrig. Det är väldigt ovanligt. Det som har hänt är förskräckligt, samtidigt som man kan säga att alltihopa förklaras med att han har en psykisk störning.

Redan tidigt begärde advokaten att hans klient direkt skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, och tingsrätten höll med. 

Döms förmodligen till vård
Det är också något som åklagaren Lars Johansson kommer att utgå ifrån, eftersom ingen begäran om att rättsmedicinalverkets bedömning ska prövas har gjorts. Därmed kommer ett stort antal anhöriga med skadeståndskrav att förmodligen få se 32-åringen dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, tror Tore Brandtler.

- I det här fallet är det väldigt enkelt, med tanke på att det finns ett rent fängelseförbud.

Hur ser du att en rättegång kommer att se ut?
- Rättegången är i sig väldigt jobbig för alla, för det kommer att läsas otäcka saker, visas väldigt otäcka bilder. Klienten kommer att berätta det han har upplevt och sett, vad de här rösterna har sagt åt honom att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".