Vara gör nytt försök att köpa Linussons gård

Vara kommun gör ett nytt försök att köpa det gamla spinneriet i Tråvad från nynazisten Curt Linusson.
I går beslöt kommunfullmäktige att den kommunala förköpsrätten ska utnyttjas.
– Han vill ju överlåta fastigheten på Nationalsocialistisk front. Då blir det helt andra förutsättningar, säger Ingvar Johansson, ordförande i kommunfullmäktige i Vara.

Fastigheten ägs av nynazisten Curt Linusson från Järpås utanför Lidköping. Han meddelade nyligen att han säljer huset vidare till den nynazistiska organisationen Nationalsocialistisk Front (NSF).

I går beslöt kommunfullmäktige i Vara att kommunstyrelsen ska gå vidare med ärendet. En ansökan om att få utnyttja den kommunala förköpsrätten ska sändas till regeringen senast den 9 september.

Senast regeringen hade ärendet på sitt bord beslöt den att låta Curt Linusson köpa fastigheten. Kommunen fick inte utnyttja förköpsrätten, trots att den uppgav att gården i Tråvad ska användas för vård av psykiskt handikappade.

Curt Linusson har nyligen uppgett att han inte längre tänker sälja gården till NSF.

– Men det finns ett prejudikat i Högsta domstolen att det inte går att dra tillbaka affären mellan säljare och köpare, säger Ingvar Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista