Är Sveriges Radio för populärt?

Fler än fyra av tio skaraborgare lyssnar varje dag på P4 Skaraborg! Näst mest i hela landet.  Tiotusentals skaraborgare vaknar till oss eller någon annan av Sveriges andra kanaler på morgonen, lyssnar på oss i bilen på väg till jobbet, i mobilen på tåget eller i datorn på arbetet. För våra nyheter, sällskap och information.

I kontakten med våra lyssnare märker vi stödet och engagemanget och vår betydelse som samlande kraft för den skaraborgska identiteten.  Våra nyheter och aktualiteter är förhoppningsvis ett komplement och en nyttig konkurrent till de lokala tidningarna, för att öka mångfalden. Det har betydelse även för demokratin.

Inne i radiohuset i Skövde jobbar vi för bredden varje dag. När något av våra morgonpar börjar avrunda klockan nio, står Margareta Lilja eller Annika Andersson redo att bjuda in lyssnarna till förmiddagens varierade nyttoradio där just kontakten med den som lyssnar är det centrala. I ett hörn intill sitter redan då Tomas Ek och hans producent Thorbjörn Karlsson och letar aktuella intervjupersoner till Skaraborg direkt.  I en studio klipper Anders Jernquist samtidigt till något av sina många musikprogram med inspelningar av lokala artister. I Karlsborg, Lidköping eller Nossebro är Linnea Frimodig, Sten Lillieström, Jan Soja eller några andra av våra nyhetsreportrar igång för att få inslag till dagens tolv lokala nyhetssändningar, som samsas med ekots rapporter från landet och omvärlden. När det blir stopp på E20 eller vattenläcka i Mariestad är vår trafik- och serviceredaktion redo att ge lyssnarna snabb samhällsinformation.

Men frågan är om detta kommer få bestå. Det pågår just nu en debatt om public serviceradions villkor och framtid. När kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) på ett seminarium nyligen talade om public service antydde hon att lyssnarnas egen radio och tv borde koncentrera sig på att göra det ”smala”, det som andra aktörer tycker är för tråkigt eller olönsamt.

Vad skulle det att betyda för P4 Skaraborgs breda utbud? För våra ambitioner att även utvecklas där många av dagens mediekonsumenter är; i datorn och mobilen?

Jag ser en fara att Sveriges Radio i kulturministerns medievision tvingas smalna av, att plocka bort publikfavoriterna, krympa budgeten och hänvisa alla dem som vill ha bredd, underhållning, populärmusik och sällskap i vardagen till de kommersiella kanalerna med reklamavbrott och stora vinstmarginaler. Vem inbillar sig att de gigantiska kommersiella etermediebolagen kommer att bry sig om vardagen i Skaraborg?

Frågan är om Sveriges Radio har blivit för populärt.

Inom EU är public service just nu utsatt för attack - från starka kommersiella krafter, som vill se vårt inflytande förminskat. Det handlar inte om omsorg om lyssnare – utan bara om maximala vinster. Är det detta vi börjar ana även i Sverige?

När Lena Adelsohn Liljeroth efterlyser ett ”smalare” public service missar hon att det är just vår bredd och popularitet som gör oss till en angelägenhet för alla dem som betalar vår verksamhet idag – licensbetalarna. Och som gör att vi kan klara av även de ”smalare” programmen.

Nu i vår ska politikerna börja diskussionerna om public servicebolagens nya sändningstillstånd som ska gälla från och med 2014 och fram till slutet av 2010-talet. Den här veckan överlämnar Sveriges Radios vd och vice vd, Mats Svegfors och Cilla Benkö, vår vision om ett fortsatt starkt Sveriges Radio som är till för hela svenska folket. Där vi även fortsatt kan få utveckla verksamheten inför morgondagens publik, utan politisk klåfingrighet.

Det tror jag såväl Skaraborg som den svenska mediemarknaden mår bra av.

Som ansvarig för radioverksamheten på P4 Skaraborg hoppas jag nu på en klok debatt där våra kulturpolitiker i Västra Götaland lyssnar på den stora publik som har oss som sin dagliga nyttoradio. 

Vi vill fortsätta gör radio för Skaraborg och om Skaraborg!

Daniel Rundqvist, kanalchef Sveriges Radio Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".