Emma Varg och Michel Colich undrar om de kan vänta med att vistas ute tills att sommaren kommit. Foto: Camilla Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
forskning visar

Naturen = rena dunderkuren

"Att få komma ut en fin dag är bara döhärligt"
1:38 min

Forskaren Matilda Annerstedt är säker på sin sak: att vara utomhus har bevisat positiva effekter för hälsan. Emma Varg undrar om det är ok att skjuta på utevistelsen tills att vintern gett med sig…

Hur många har inte upplevt att en promenad eller joggingtur i naturen liksom suddar ut alla problem? 

Det har Matilda Annerstedt också märkt och numera vet hon även säkert att det är så. Hon forskar nämligen i ämnet:   

– Utevistelse har helt enkelt en hälsosam effekt, framförallt för vår förmåga att slappna av och anpassa oss till vår omgivning. Och eftersom många sjukdomar idag präglas av stress och svåra livsvillkor så är det viktigt att kunna slappna av. 

Påverkar hjärnan
När man är ute rör man på sig mer, vilket i sig är bra. Dessutom stimuleras hjärnan av vissa synintryck som bara finns ute i naturen. Det förebygger för stressrelaterade sjukdomar.
Men hur stor utomhusdos behöver man?

– Det är viktigt att man ger sig tiden och vistas ute en bra stund. Det är det som har betydelse och effekt, säger Matilda Annerstedt.

Vill ha sommar
Ingrid Samuelsson tycker absolut att utevistelse är bra för hennes hälsa: 

– Jag älskar fågelsång och när det susar i träden. Sånt tycker jag är viktigt att få ta in. Att få komma ut en fin dag är bara döhärligt. Man slappnar av, tar djupa andetag och mår bra.

Emma Varg och Michel Colich står och fryser lite lätt i Skövdes centrum. Michel är ute jämt, säger han. Emma mer sällan:

– Det är bara när jag måste. Det är så kallt just nu och inte så kul att vara ute.

Båda är dock ute mycket på sommaren och tycker att de mår bättre då:

– Oh ja! Nu är vi skitdeprimerade. Astråkigt. Men på sommaren kommer det igång, ler Emma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".