1 av 4
Uppskattningsvis 300 personer deltog i manifestationen. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 4
Kerstin Jägmarker och Rolf Edvardsson var där. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
En av de yngre deltagarna. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 4
Leffe Larsson från nätverket Nej till uranbrytning i Västgötabergen. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Varnhem

Bergfast nej till uranbrytning

"Med alla medel vill man visa att man är emot det här vansinnet"
1:51 min

Rösterna mot provborrning och brytning av uran i Västgötabergen höjdes igår eftermiddag under en manifestation i Varnhem. Traktens folk, föreningar och politiker samlades för att visa sitt gemensamma motstånd.

Skyltar och plakat med texten "Uranbrytning nej tack" och "Vi vägrar bli den sista generationen vid Västgötabergen" lyste klart i snön under manifestationen. 

– Här är en massa folk som visar att vi vill vara rädda om Västgötabergen, sa Rolf Edvardsson. 

– Med alla protester och medel vill man ju vara här och visa att man är emot det. Överhuvudtaget ska man stoppa allt som har med detta att göra och visa att det är vansinnigt, helt enkelt, sa Kerstin Jägmarker. 

Frågan har aktualiserats i och med att det kanadensiska bolag som vill leta efter uran flaggat för att provborra så snart som möjligt nu när länsstyrelsen sagt ja. Men nästan alla markägare har sagt nej och Bergstaten får fälla avgörandet. 

Vill ändra lagen
Ungefär 300 personer fanns på plats. Bland deltagarna fanns bland annat Skarapolitikern Gunilla Druve Jansson, Falköpings kommunalråd Ulf Ericsson (C) och Skövdes kommunalråd Leif Walterum (C). 

Kravet och budskapet under manifestationen var politikerna ska stöttas till att använda sitt veto, att värna om natur och miljö samt att minerallagen ska ändras:

– För en bonnapôjk från Ranstad är det svårt att förstå att ett företag från Kanada får komma hit och försöka tjäna pengar på att utvinna våra fyndigheter som finns här. Det är svårt att förstå överhuvudtaget, sa Hasse Hellström.

Uranbrytningen

Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".