Storebror Pontus, pappa Tommy, mamma Camilla, Fanny och storasyster Emilia. Foto Camilla Karlsson/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
Lidköping

Fanny föddes i garaget på brandstation

”Hon hade bråttom ut, lilla Fanny”
4:06 min

Strax efter lunchtid igår kände Camilla Brink att värkarna kickade igång, en halvtimme senare hade hon en nyfödd Fanny i famnen, i garaget på brandstationen i Lidköping.

Höggravida Camilla Brink från Lidköping kände att det var dags och att det var riktigt bråttom. Barnafadern Tommy Packalen fick fram ett par tofflor och försökte hitta lite kläder, men insåg snart att det var dags att handla snabbt. 

– Jag ringde förlossningen så fort som möjligt och sa att Camilla hade värkar. Sedan sa Camilla att huvudet var på väg ut, berättar Tommy.

– Ja, jag kände att något var i vägen när jag satte mig i bilen. Då fick man ju lite panik, man kände att man var på fel plats just då... Men jag tror inte riktigt att du förstod hur allvarligt det var där, säger Camilla till Tommy, och skrattar lite.

Körde mot KSS
Tommy startade bilen och började köra mot Kärnsjukhuset och förlossningsavdelning i Skövde, men redan vid första rondellen insåg han att det var mer bråttom än så.

– Ja, jag tog vänster istället och körde mot brandstationen. Jag tänkte att det måste finnas personal där som är vana vid detta. I alla fall mer än vad jag är. Så jag körde in där och bankade på dörren. Efter en stund kom de och öppnade och då sa jag att jag hade en födande kvinna i bilen.

På brandstationen satt ambulanspersonalen och åt lunch. Plötsligt kom en av brandmännen springade och sa att någon höll på att föda utanför stationen. Ambulanssjuksköterskan Camilla Lööf var den som tillsammans med kollegan Carl-Olof Filipsson tog hand om Camilla, Tommy och lilla Fanny.

– Vi hann inte bli nervösa, allt gick så fort så det var bara att sätta igång, säger Camilla Lööf.

De lyckades få upp Camilla på en bår och tog in henne i en av ambulanserna som stod parkerad i garaget.

Föddes efter en krystning
Att assistera vid förlossningar hör inte till vanligheterna för personalen på brandstationen.

– Det händer ibland, men det är absolut inte vanligt. Det har i alla fall adrig hänt här på brandstationen förut, säger Camilla Lööf och skrattar.

Allt gick bra till slut med barnet, som visade sig vara en Fanny, som vägde 3485 g och var 50 cm lång.

– Det var en kryst, sedan kom hon, lilla Fanny. Så här i efterhand kan man pusta ut, men det var en hektisk förlösning som man inte visste hur den skull sluta, säger nyblivna mamman Camilla Bring.

– Man får ju lite panik när man känner att huvudet är på väg ut och byxorna är fortfarande på och man känner bara ...Nääe... Men samtidigt var det väldigt skönt att känna att man var trygg och att man kunde slappna av för att personalen fanns där. De var väldigt duktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".